stereo
zbk:

w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wierzchołku S na najdłuższej przekątnej XZ podstawy
obrano 3 punkty które podzieliły tę przekątną na cztery równe części.Przez punkty podziału
poprowadzono płaszczyzny równoległe do ściany bocznej SXY.Oblicz stosunek pól otrzymanych 3
przekrojów tego ostrosłupa
| | b+2b | |
moje obliczenia c= |
| d=2b e=c prosze o pomoc mam kłopot z |
| | 2 | |
wyobrażeniem sobie tych płaszczyzn i wyliczenem ich pól myśle że będą to trapezy ale nie mam
pewności
27 lut 19:57
Artur z miasta Neptuna:
powstanie trapez ... trójkąt ... taki sam trapez co wcześniej
zakładam, że 'd' dobrze wyliczyłeś, wtedy 'c' jest dobrze wyliczone (jedno z tw. trapezu się
wykorzystuje)
27 lut 20:01
Artur z miasta Neptuna:
h
trójkąta = H
ostrosłupa (niewiadoma)
| | 1 | |
htrapezu = |
| htrójkąta −−− z podobieństwa trójkątów vel tw. Talesa |
| | 2 | |
| | 1 | |
F // górna podstawa trapezu // = |
| b −−− z podobieństwa trójkątów vel tw. Talesa |
| | 2 | |
(identyczy rysunek co do wyższego)
i podstawiasz.
27 lut 20:06
zbk: ale czy pole trapezu z dolną podstawą e będzie równe polu trapezu z podstawą c przecież
jak one są równoległe do ściany XYS to są pochylone w kierunku ściany leżącej naprzeciwko XYS
pod takim samym kątem co XYS przynajmniej tak mi się wydawało
27 lut 20:28
zbk: i czy dobrze zrozumiałem płaszczyzna oparta na krawędzi d to bedzię trójkąt? i czy
równoramienny jak tak to też ten trójkąt jest pochylony pod takim samym kątem do podstawy jak
ściana XYS a wtedy htrójkąta nie = H ostrosłupa
27 lut 20:32
zbk: wiem że mają powstać dwa trapezy i jeden siedmiokąt
2 mar 06:42