matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy pomocy! :<
zuzka:
Jak zrobić ten logarytm? log
x
5= −2 <=> x
−2
= 5 no to to można zamienić tak
1
x
2
= 25
1
2
tylko co dalej ?:C
27 lut 19:39
Artur z miasta Neptuna:
a nie lepiej:
1
1
x
−2
= (
)
−1
= (
)
−2
5
√
5
27 lut 19:41
Basia:
1
x
−2
=
x
2
1
= 5
x
2
5x
2
= 1
1
x
2
=
5
1
√
5
x =
=
√
5
5
27 lut 19:42
Beti:
1
lepiej zapisac tak: (
)
2
= (
√
5
)
2
x
1
czyli
=
√
5
/*x
x
1 =
√
5
x /:
√
5
1
x =
√
5
√
5
rozszerzam: x =
5
27 lut 19:43
zuzka:
dzięki wszystkim za pomoc! : D
27 lut 19:47