Funkcja kwadratowa i jej wlasnośći. Rozwiąże ktoś?
Filip: Punkt P należy do wykresu funkcji f określonej wzorem postaci f(x)=x
2+c. Napisz wzór
funkcji f, gdy:
a) P=(2,3)
b) P=(−1,0)
c) P=(−2,−3)
d) P=(−1,7)
Rozwiąże ktoś? z góry Dzięki!
5 kwi 13:05
Mickej: nie rozwiąże ktoś tylko sam próbuj nie licz na gotowca
y=x2+c P=(wx,wy) i wx podstawiasz pod x a wy pod y
np
a) 3=22+c i rozwiązujesz
5 kwi 13:12
Filip: hym.. czyli bedzie tak:
a) f(x)=x2−1 ?
5 kwi 13:18
Filip: końcowy wynik
5 kwi 13:19
Mickej: tak
5 kwi 13:19
Filip: b) P=(1−,0)
0=(−1)2+c
c=0−1
c=−1
f(x)=X2−1
c) P=(−2,−3)
−3=(−2)2+c
−3=4+c
c=−4−3
c=−7
f(x)=x2−7
d) P=(−1,7)
7=(−1)2+c
c=7−1
c=6
f(x)=2+6
dobrze?
5 kwi 13:57