Pierwiastkowanie
Paweł:

Wytłumaczy mi ktoś jak się sprowadza do pierwiastków liczby takie jak: 28,56,96 ?
np. znam taki sposób ale nie do końca...
Z skąd mogę wiedzieć że po obliczeniu w taki sposób wyjdzie 56 = 2
√14
27 lut 19:36
BLAZEJ_505: √28=√7*4=2√7
oblicz inne
27 lut 19:39
Basiek: Masz, poćwicz:
√180=
√50=
√48=
√198=
3√48=

Kwestia wprawy, niczego więcej.
27 lut 19:43
Paweł: Ale dlaczego 7 * 4 ?
Przecież mógłbym sobie wziąć {p}14*2 = 7√2
27 lut 19:45
Paweł: ALe jak to liczyć najprościej

przecież rozbijając liczby pod pierwiastkiem mogę wziąć inną
liczbę niż trzeba
27 lut 19:46
BLAZEJ_505: właśnie nie bo 7=√49, a tam trzeba rozpisać liczbę pod pierwiastkiem na takie liczby z której
idzie wyciągnąć pierwiastek √4*7=2√7
27 lut 19:47
Paweł: Hmm... czyli musi być jedna liczba z której da się wyciągnąć pierwiastek?
np.
56:4=14
czyli 56=
√4*14=2
√14 
?
27 lut 19:50
Paweł: Proszę niech ktoś mi to logicznie wytłumaczy bo nie rozumiem

wiem że da się dzielić liczbę przez jak najmniejsze liczby i wtedy z tych liczb wychodzi
pierwiastek tylko nie wiem jak to się sumuję ...
27 lut 19:56
Basiek: Hm, ale dobrze pomyślałeś. Musisz rozbić liczbę pod pierwiastkiem na ILOCZYN dwóch licz, z
których jedna jest kwadratem jakiejś liczby (4,9,16,25,...,100)
27 lut 20:00
Basiek: Spróbuj może te przykłady, co? Są jak najprostsze.

A tak "na sucho" ciężko cokolwiek
wytłumaczyć.
27 lut 20:04
Paweł: No ale 96:4=24
√96=√4*24=2√24 ? nie rozumiem nadal... Może wie ktoś jak to zrobić dzieląc przez
najmniejszą liczbę? tj na początku zrobiłem... tylko nie wiem jak to się sumuje... no sorry
ale w żaden sposób nie mogę pojąć
27 lut 20:07
BLAZEJ_505: 2√24=2√4*6=2*2√6=4√6
27 lut 20:10
Basiek: Starasz się znaleźć jak największą liczbę, którą wyciągniesz przed nawias...

A z tym sumowaniem, jako że kojarzy mi się nieodłącznie z dodawaniem, to nie do końca rozumiem,
co chcesz sumować. Ale okej...
27 lut 20:13
Paweł:

Basiek wiesz jak to się dalej robiło?
√22*33*5 czy jak to leciało... pamiętam że jest taki sposób tylko zapomniałem jak się go
dalej używa
27 lut 20:14
Paweł:

np.
√56=2
√14
Chodzi mi o te liczby z prawej strony... to nie było tak że:
√72*22=
√14*4=2
√14 ?
27 lut 20:20
Paweł: ok doszedłem już do tego... robi to się tak... dzielimy przez jak najmniejsze liczby z prawej
strony.
Następnie łączymy je dwójkami i mnożymy czyli: 2*2*2*7=
√4*14=2
√14
Zrobiłem tak samo dla innych przykładów i też wychodzi..
27 lut 20:31
Paweł:

Pokażę o co mi chodzi dla przykładu 96

Zrobiłem dzielenie przez najmniejsze liczby teraz muszę PARAMI wymnożyć je.
czyli:
(2*2)*(2*2)*(2*3)=4*4*6=
√16*6= 4
√6
Może komuś się to przyda

Dzięki za pomoc
27 lut 20:36
Basiek: Żeszty. Ale po co tak komplikować? Masa roboty, a to taki... kosmetyczny zabieg
√180=
√9*20=3
√20=3
√4*5=3*2
√5=6
√5
√50=
√2*25=5
√2
√48=
√16*3=4
√3
27 lut 20:39
Paweł: Basiek ale z skąd wiedziałeś ze w 180 będzie 9*20 ? jak szukać tych liczb?

wiem tępy jestem
27 lut 20:41
Basiek: No, jak już mówiłam... na siłę szukasz licz, które są potęgami liczb naturalnych, czyli
czynników takich jak
4 (22), 9 (32), 16 (42), 25 (52), 36 (62),..., 100 (102)
Znajdujesz je tak jak np. w 50−tce "znalazłam" 25 ..... 50=25*2= 5
2*2 .... i sprawa przy
pierwiastku jest jasna.
27 lut 20:44
Paweł:

Ale myślę że mój sposób prosty jest na kalkulatorze szybko leci a nawet bez
27 lut 20:51
Paweł: Proszę Pani nie potrafię

Sensowny i logiczny jest dla mnie mój sposób

Bo wynikiem 180 może być nie tylko 9 * 20 ale również 90 * 2, 36 * 5, 18 * 10, A wtedy to już w
ogóle mi głupoty po wychodzą
27 lut 20:58
Marta: jak obliczyć (18√3)2 + (12√3)2?
10 wrz 16:27
5-latek: wzor (a*b)n=an*bn
np (18√3)2= 182*(√3)2=182*3= policz sobie
tak samo (12√3)2 policz
10 wrz 17:18