błagam pilne!
asiulaaa 1818: w urnie jest 7 kul białych i 5 czarnych. wylosowano bez zwracania dwa razy po jednej kuli.
oblicz o ile większe jest prawdopodobieństwo wylosowania kul o róznych kolorach od
prawdopodobięnstwa wylosowania kul w jednym kolorze.
27 lut 19:28
Artur z miasta Neptuna:
A − różne kolory
| | 7*5 | | 70 | |
P(A) = |
| * 2 = |
| |
| | 12*11 | | 132 | |
A' −−−− te same kolory
| | 62 | |
P(A') = 1 − P(A) = |
| |
| | 132 | |
więc ... o ile większe ?
27 lut 19:49
asiulaaa 1818: no o 8 ?
27 lut 19:53