matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania kwadratowe
Kay:
|x
2
−16| + |x+1| =3 proszę o rozwiązanie tego działania
27 lut 19:26
BLAZEJ_505:
x
2
−16=0⇒x
2
=16⇒IxI=4⇒x=4 lub x=−4 x+1=0⇒x=−1 i przedziały (−∞,−4) <−4,−1) <−1,4) <4, ∞)
27 lut 19:30