pomożecie?
Aleksandra: Środek okręgu o równaniu x2−8x+y2−4y+11=0 należy do prostej opisanej równaniem?
27 lut 19:24
Basiek: (x−4)
2+(y−2)
2= 9
S(4,2)
y=ax+b
2=4a+b
Jak widać na powyższym rozwiązaniu, zadanie to jest zad. ABCD, na które nie da się odpowiedzieć
bez poznania wariantów
27 lut 19:26
Basia:
S(4; 2)
y = ax+b
2 = 4a + b
b = 2−4a
każda prosta y = ax+ (2−4a) oraz prosta x = 4
27 lut 19:26
Aleksandra: warianty są takie
a.2x−y +6=0
b.−2x−y −6=0
c.2x−y −6=0
d.−2x−y +6=0
27 lut 19:33
Basiek: No więc... do dzieła

Podstawiasz sobie x=4 i jeśli wyjdzie Ci w którymś y=2 , to jest to odpowiedź prawidłowa
27 lut 19:37
Aleksandra: Od tego momentu nie łapię

y = ax+ (2−4a) oraz prosta x = 4
y=a*4+(2−4a)
y=4a+2−4a
y=2
tak?
27 lut 19:46
Basia:
nie;
a = 2
y = 2*x + (2−4*2) = 2x − 6
czyli 2x − y − 6 = 0
27 lut 19:49
Basiek: Hm, no... tak, to Ci właśnie wynika z tego podstawienia. Zerknij co zrobiłaś... zapętliłaś się
(moja częsta przypadłość). Na podstawie punktu S obliczyłaś sobie jakie b będzie mieć ta
prosta, a potem znów te same dane podstawiłaś... i wyszła Ci tożsamość. Musiała Ci wyjść
tożsamość, bo w koło Macieja robisz to samo. (To nie jest żadna złośliwość, myślę, że Ci to
pomoże troszkę zrozumieć).
Najprostszą drogą tu będzie :
patrzysz podpunkt A − liczysz szybciutko w pamięci x=4=> y= 14 czyli nie
B−....
27 lut 19:51
Basia:
ale nie trzeba aż tak komplikować skoro są warianty
po prostu sprawdzasz, które równanie spełniają współrzędne S(4,2)
a) 2*4 − 2 +6 = 12 ≠ 0 sprzeczność
b) −2*4−2−6 = −16 ≠0 sprzeczność
c) 2*4 − 2 −6 = 0 pasuje i koniec zabawy
27 lut 19:52
Basiek: Basiu, możesz mi wyjaśnić, skąd o 19:49 wynalazłaś fakt, że a=2 ? Chciałabym się
dowiedzieć, bo jakoś... nie umiem sama wyliczyć tego. Nie widzę tego.
27 lut 19:54
Aleksandra: aaaa! rozumiem już, dzięki bardzo
27 lut 19:54
Basia:
z tych wariantów; tam są tylko dwie możliwości
a =2 lub a=−2
27 lut 19:56
Basiek: Czyli technika
"widzę wszystko, co jest widoczne, jeśli się widzi"
Kiedyś też się
nauczę!
Dzięki
27 lut 19:58