Wielomiany
Tarkus: liczby 2, −1, 5 sa pierwiastkami wielomianu w(x) stopnia trzeciego i w(3)=40
zatem wspolczynnik przy x3 jest równy?
27 lut 19:11
Basia:
W(x) = a(x−2)(x+1)(x−5)
W(3) = a*(3−2)(3+1)(3−5) = 40
wylicz a
27 lut 19:14
Aga1: W(x)=a(x−2)(x+1)(x−5)
oblicz a, podstawiając x=3, za w(x) 40.
27 lut 19:15
Tarkus: zad 2. liczba pierwiastkow wielomianu w(x)=(4x2+9)(x4+1)(−x2+3x−10) wynosi?
27 lut 19:16
Tarkus: czyli a −5
27 lut 19:18
Tarkus: czy w zadaniu 2 nie ma pierwiastków wielomianu?
27 lut 19:20
Tarkus: suma wszystkich współczynników wielomianu w(x)=(3x2−2)2010−(x−2)2009 jest równa?
27 lut 19:23
Basiek: Podstaw za x=1 , to co Ci wyjdzie to będzie suma współczynników wielomianu
27 lut 19:24
Tarkus: czyli suma 2 tak? a to zadanie z pierwiastkami wielomianu jak będzie
27 lut 19:29
Basiek: Czyli tak, 2.
O to z pierwiastkami? Mowimy o drugim? − brak pierwiastków
27 lut 19:35
Tarkus: rozwiąż równania 4x3−3x−1=0 to będzie x=1 v x=−0,5 ?
27 lut 19:45
Basiek: A nie masz do tego odpowiedzi?
27 lut 19:46
Tarkus: no nie
27 lut 19:50
Tarkus: jesz cze bede mial 2 zadania do zrobienia
1. wyznacz wspolczynniki a,b aby w(x)*f(x)=h(x) , jesli w(x)=x2+3x+2 f(x)=ax+b
h(x)=2x3+3x2−5x−6
27 lut 19:54
Tarkus: czy to z 19;45 dobrze jest?
27 lut 19:55
Basiek: Co tu dużo mówić....
{1*a=2
{2*b=−6
Współczynniki przy x2 mnożą się z tymi przy innych x2, a wyrazy wolne z wyrazami wolnymi...
nie ma za bardzo co tłumaczyć... mam nadzieję, że będzie jasne.
27 lut 19:56
Basiek: Tak, jest dobrze.
27 lut 19:57
Tarkus: 2.dany jest wielomian W(x)=x3+2x2+ax+b spełniający warunki w(−1)=−8 i w(2)=−20 .Wyznacz a i b
27 lut 19:57
Basiek: No... podstaw, układ równań i liczysz?
27 lut 19:59
Tarkus: to jak powinien wyglądać ten f(x) z 1?
27 lut 20:04
Tarkus: w drugim a=−9 b=−18 ?
27 lut 20:08
Basiek: Przepraszam, skąd CI takie rzeczy wyszły?
27 lut 20:14
Tarkus: zaraz napisze
27 lut 20:14
Basiek: w(x)*f(x)=h(x) ,w(x)=x2+3x+2 f(x)=ax+b
h(x)=2x3+3x2−5x−6
(x2+3x+2)*(ax+b)=2x3+3x2−5x−6
Jeśli musisz.... przemnóż sobie każdy przez każdy, żeby to "zobaczyć"....
27 lut 20:17
Tarkus: −8=−13+2*(−1)2+a*−1+b
−20=23+2*22+2a+b
−9=−a+b
−36=2a+b
a później układ równań i tak wyszło
27 lut 20:18
Basiek: Aaaaa, Ty o następnym mówisz...
Ale:
36−9=−a => a=−27=> b= −36
CHYBA
27 lut 20:22
Tarkus: mi wyszło tak
−9=−a +b
36=−2a−b
metoda przeciwnych współczynników
27=−3a
a=−9
−9=9+b b=−18
czemu to źle jest
27 lut 20:32
Basiek: Dobrze jest, ja się pomyliłam.
27 lut 20:35
Tarkus: a to wcześniejsze zadanie nie da się inaczej rozwiązać nauczyciel nie będzie się buchał za
takie rozwiązanie
27 lut 20:42
Basiek: Nie da się.
27 lut 20:46
Tarkus: ok bardzo Ci dziękuję za pomoc Basiek
27 lut 20:50
Basiek: Nie ma problemu.
Co do tego wcześniejszego... nie trzeba przemnażać wszystkiego przez wszystko. Wystarczy te
zmienne, które Ci są potrzebne... tak jak zresztą napisałam o 19:56.

Mam nadzieję, że się
dogadaliśmy
27 lut 20:51