Czy podana równość jest prawdziwa?
Martina: Czy podana równość jest prawdziwa?
√3 − 3√12=3−√3
27 lut 18:59
Aga1: Nie , bo pod pierwiastkiem, nie może być liczba ujemna
27 lut 19:01
Rafal: Nie
27 lut 19:01
Martina: Aga1 Nie ma tam wartości ujemnej.
27 lut 19:02
Aga1: Oblicz 3−3√12=
27 lut 19:07
Martina: Źle przepisałam ma być √12 − 3√12=3−√3
27 lut 19:11
Martina: POmyliłam się
27 lut 19:11
Aga1: Teraz =
27 lut 19:12
Martina: ale jak to udowodnić?
Nie dam rady tego wyliczyć.
27 lut 19:13
Aga1: Obydwie strony są dodatnie ,możesz więc podnieść obustronnie do kwadratu.
27 lut 19:16
Martina: Jak usunac ten pierwiastek z lewej
27 lut 19:16
Martina: NIE WYSZŁO MI
27 lut 19:18
Basiek: Masz po prawej wzór skróconego mnożenia po podniesieniu do kwadratu?
27 lut 19:19
Aga1: lub
L=√12−6√3=√(3−√3)2=I3−√3I=3−√3=P
27 lut 19:20
Martina: √2−√3=√5−2√6
Liczac tak jak wy tu tez wyszlo ze p=l
27 lut 19:22
BLAZEJ_505: √12−3√12=3−√3 obustronnie od kwadratu
12−3√12=(3−√3)2
12−3√12=9−6√3+3
12−6√3=9−6√3+3
12=12
27 lut 19:23
Martina: a co z 2 przykładem?
27 lut 19:34
BLAZEJ_505: jakim 2 przykładem?
27 lut 19:40
Martina: √2−√3=√5−2√6
27 lut 20:04
justyna: pomoze ktoś?
27 lut 20:23
Basiek: Podnieść do kwadratu i liczyć?
27 lut 20:26