POMOCY
jokero: rozwiąż nierówność:
(2n+3)/(2n−1) >2
5 kwi 12:47
benia: (2n+3)/(2n−1) >2
(2n+3)/(2n−1) −2>0
(2n+3)/(2n−1) − 2(2n−1)/ (2n−1) > 0
[2n+3−2(2n−1)]/(2n−1) > 0
(2n+3−4n+2)/(2n−1) > 0
(−n+5)/(2n−1) > 0 ⇔(−n+5)(2n−1)> 0
n=5 lub n=12
n∈(12,5) i n∈N ⇒ n∈{1,2,3,4}
5 kwi 12:57
benia: benia: Błąd w poprzednim rozwiązaniu − teraz już poprawnie

!
(2n+3)/(2n−1) >2
(2n+3)/(2n−1) −2>0
(2n+3)/(2n−1) − 2(2n−1)/ (2n−1) > 0
[2n+3−2(2n−1)]/(2n−1) > 0
(2n+3−4n+2)/(2n−1) > 0
(−2n+5)/(2n−1) > 0 ⇔(−2n+5)(2n−1)> 0
n=
52 lub n=
12
n∈(
12 ,
52) i n∈N ⇒ n∈{1,2}
5 kwi 13:04