Ciągi
piorun: Liczby −2, −1, −4 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego a
n. Wzór ogólny tego
ciągu ma postać:
A. a
n= −3n+5
B. a
n= −n
2+3
C.a
n= n+5
D. a
n=3n−1
Proszę o wyjaśnienie. Będę bardzo wdzięczny jak mi pomożecie i pokażecie jak to rozwiązać.
Dziękuję
27 lut 18:29
Basia:
liczby −2, −1, −4 z całą pewnością nie tworzą ciągu arytmetycznego
bo −1 − (−2) = −1+2 = 1 a −4−(−1) = −4+1 = −3
liczby 2, −1, −4 owszem i jest to (A)
bo
a1 = 2
r = −1 − 2 = −3
an = a1 + (n−2)*r = 2 + (n−1)*(−3) = 2 − 3n + 3 = −3n+5
27 lut 19:00
27 lut 19:01