matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
ziemek0000:
jak to zrobić nie rozpisując wszystkich wyrazów
? a
5
=8, a
9
=14 , r=1,5 ile początkowych wyrazów należy dodać do siebie by otrzymać liczbę 1312?
27 lut 18:01
Basia:
wylicz a
1
S
n
= 1312
a
1
+a
n
a
1
+ a
1
+ (n−1)*r
2a
1
+ (n−1)*r
S
n
=
*n =
*n =
*n
2
2
2
podstaw za a
1
i r liczby i rozwiąż równanie
2a
1
+ (n−1)*r
*n = 1312
2
27 lut 18:08