Wymnożenie.
Qmi: Banalne, ale mam problem ze zmianą znaków.
5−4(3x−1)=10
i
5−4(−3x+1)=10
27 lut 17:59
BLAZEJ_505: 5−4(3x−1)=10
5−12x+4=10
5−4(−3x+1)=10
5+12x−4=10
27 lut 18:00
Qmi: Zapomniałem dopisać że tu chodzi o to aby wyciągnąć X
27 lut 18:01
BLAZEJ_505: takie zadania to już się w podstawówce liczy
27 lut 18:05
Qmi: Głównie to chodzi o wyliczenie wartości bezwzględnej.
5−4|3x−1|=10
Jeśli Wam tak samo tzn. że się nie pomyliłem przy znakach. Może ktoś sprawdzić?
27 lut 18:12
BLAZEJ_505: jest dobrze
27 lut 18:16
Qmi: Dziękuje
27 lut 18:16
Beti: to równanie nie ma rozwiązania

bo: −4|3x−1|=5 /:(−4)
| | 5 | |
|3x−1|=− |
| → a z def. |x|≥0 |
| | 4 | |
27 lut 18:16
BLAZEJ_505: oj moje nie dopatrzenie oczywiście Beti ma rację
27 lut 18:20
Qmi: Możecie to bardziej rozwinąć?
27 lut 18:25
BLAZEJ_505: przecież Beti to rozwiązała
27 lut 18:29
Qmi: Nie rozumiem tego w ogóle co ona tam napisała.
np. po znaku = jest 5 a u mnie jest 10.
27 lut 18:32
BLAZEJ_505: 5−4|3x−1|=10
−4|3x−1|=5
| | 5 | |
|3x−1|=− |
| co jest sprzecznością bo wartośc bezwzględna jest zawsze większa bądź równa 0 |
| | 4 | |
27 lut 18:35
Beti: bo przeniosłam 5 na prawą stronę równania i odjęłam od 10: 10−5=5
27 lut 18:44
Qmi:
to przecież wartość bezwzględna jest większa bo to po prawej stronie jest ujemne.
27 lut 18:45
konrad: no i dlatego nie ma rozwiązania
27 lut 18:48
BLAZEJ_505: | | 1 | |
I3x−1I=−1 |
| ≥0 jest to sprzeczność  ! |
| | 4 | |
27 lut 18:48
Beti: no właśnie: ujemne
def. mówi, że |x| jest ≥0 dla każdej liczby rzeczywistej. Skoro tak, to po lewej stronie masz
liczbę dodatnią (a dokładnie ≥0), a po prawej stronie masz liczbe ujemną. Liczba dodatnia
nigdy nie jest równa liczbie ujemnej. I tyle.
27 lut 18:51
Qmi: No to liczba dodatnia jest większa od liczby ujemnej.
27 lut 18:53
Qmi: Wartość po lewej stronie może być większa lub równa. Nie jest równa ale jest większa
27 lut 18:53