Wielomiany proszę o pomoc
Filip (tuk): Słuchajcie mam zadanie z wielomianów z tym że ja w ogóle nie wiem jak się za nie zbrać.
Proszę o kogoś kto w miarę by my wytłumaczył co jest grane. Oto ono: trzeba rozłożyć
wielomiany na czynniki i znaleźć pierwiastki
x3+4x2−x−4=
x3+5x2−x−5=
Błagam pomóżcie
5 kwi 12:39
benia: Można pogrupować po dwa wyrazy: z x3+4x2 wyciągnąć przed nawias x2, a z −x−4 wyciągnąć
−1.Otrzymujemy x2(x+4)−1(x+4). Potem wyciągamy przed nawias (x+4), bo występuje w obu
składnikach i otrzymujemy (x+4)(x2−1). Potem ze wzoru skróconego mnożenia rozkładamy
(x2−1) na (x−1)(x+1). OSTATECZNIE otrzymujemy:
x3+4x2−x−4= x2(x+4)−1(x+4)=(x+4)(x2−1)=(x+4)(x−1)(x+1) .
5 kwi 13:28
benia: Rozkład na czynniki już mamy, a pierwiastki to x= −4 lub x=1 lub x= −1.
5 kwi 13:30
benia: Drugi przykład robi się identycznie... Po rozłożeniu na czynniki otrzymasz
(x+5)(x−1)(x+1), więc pierwiastkami będą x= −5 lub x=1 lub x= −1.
5 kwi 13:33
5 kwi 13:50
benia: Proszę bardzo!
5 kwi 15:58