| x2+x−2 | x2+4x+3 | 2x−1 | |||
* | * | =
| |||
| 2x2+5x−3 | x−1 | x2−4 |
| −12 | ||
x1≠ | =−3 x≠2 i x≠−2
| |
| 4 |
| 2 | 1 | |||
x2≠ | = | |||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
xεR\{−3,−2, | ,2}
| |
| 2 |
| (x+2)(x−1) | (x+3)(x+1) | |||||||||||
* | ||||||||||||
| x−1 |
| 2x−1 | 1 | x+1 | 2x−1 | x+1 | ||||||
* | = | * | * | = | ||||||
| (x−2)(x+2) | 2x−1 | 1 | x−2 | x−2 |
Mam jeszcze pytanie. Dlaczego wyliczając deltę musimy wyciągnąć przed nawiasy 2 w tym
2x2+5x−3? Ta 2 która później powstaje przed nawiasami (x+3)(x−1/2) jest dlatego, że było
2x2?
Beti, dziękuję bardzo jeszcze raz.