Trygonometria
Marcin: Mam wielkie problemy z nierownosciami, prosze o pomoc, naprawde wręcz błagam

Rozwiąż nierówność dla x ε <0; 2π>:
a) sinx sin2x > 0
c) 4cos
24x > 3
27 lut 17:30
Basia:
ad.1
sin2x = 2sinx*cosx
sinx*sin2x > 0
sinx*2sinx*cosx > 0
2sin2x*cosx > 0
sinx ≠ 0 i cosx>0
dokończ
27 lut 17:38
Marcin: Pomoże ktoś ?
27 lut 17:38
Marcin: Nie ogarnąłem nic ..
27 lut 17:41
Marcin: Wiem jestem debilem, powinienem uważać na lekcji a nie teraz robie z siebie pajaca. Dlaczego
sinx różne od 0 ,a z tymi dwoma przykladami ktos powojuje ?
27 lut 17:48
Basia:
a2 > 0 ⇔ a≠0 ( bo poza tym każdy kwadrat jest dodatni )
27 lut 17:51
Basia:
ad.3
4cos24x − 3 > 0
t = cos24x 0≤t≤1
4t2 − 3 > 0
mówi Ci to coś ?
ad.2
nie ma co liczyć, odczytać z wykresów gdzie
(tgx≥ 0 i ctgx2 ≤0) lub (tgx≤0 i ctgx2≥0)
wyrzucić każde (2k+1)*π2 i każde 2kπ (bo tg i ctg muszą istnieć)
27 lut 17:58
Marcin: hahaha jaki głupi jestem, sorry że zabieram wam czas takimi głupotami. Ale może coś jakoś te 2
przykłady jeszcze ?
27 lut 17:58
Basia:
tam jest błąd
t = cos4x −1 ≤ t ≤ 1
4t2 − 3 > 0
rozwiąż to, tak jak każdą nierówność kwadratową
podaj odpowiedź dla t, to Ci powiem co dalej
27 lut 18:04
Marcin: (2t −
√3 ) ( 2t +
√3 ) > 0
| | √3 | | √3 | |
2t − √3 >0 i 2t + √3 > 0 i t wychodzi |
| i − |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 18:09
27 lut 18:10
Marcin: Pewnie błąd jakiś rażący zrobiłem i szykuje się OPR : ( (
27 lut 18:19
Basia:
miejsca zerowe masz dobrze, reszta żle
naszkicuj parabolę y = 4t
2 − 3 (ramiona do góry) i odczytaj z wykresu
| | √3 | | √3 | |
będzie t∊(−∞, − |
| ) ∪ ( |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
ponieważ −1 ≤ t ≤ 1
mamy ostatecznie
| | √3 | | p3 | |
t ∊ <−1; − |
| ) ∪ ( |
| ; 1> |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | √3 | | √3 | |
cos4x < − |
| lub cosx > |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
0+2kπ ≤ 4x < |
| +2kπ lub π+2kπ ≤ 4x ≤ 2π+2kπ |
| | 6 | |
| kπ | | π | | kπ | | (12k+1)π | | (2k+1)π | | (k+1)π | |
| ≤ x < |
| + |
| = |
| lub |
| ≤ x < |
| |
| 2 | | 24 | | 2 | | 24 | | 4 | | 2 | |
podstawiaj teraz kolejno k=0, 1,2,....
| | (12k+1)π | | (k+1)π | |
tak długo jak długo |
| lub |
| nie przekroczą 2π |
| | 2 | | 2 | |
dostaniesz kolejne przedziały spełniające warunki zadania
27 lut 18:29
Marcin: Nie chce mi sie wypisywać ale naliczyłem 9 przedziałów, dobrze ?
27 lut 18:35
Marcin: | | {p3} | |
Rozumiem do momentu cox4x < − |
| |
| | 2 | |
27 lut 18:39
Marcin: a dalej czarna magiaaaa....
27 lut 18:39