Współczynnik kierunkowy
biedronka: Wskaż dowód na to, że współczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest równy tangensowi
kąta nachylenia tej funkcji do osi X. Czy ktoś potrafi to wytłumaczyć
5 kwi 12:39
Basia: Nie rozumiem co to znaczy
"wskaż dowód".
Mogę to twierdzenie po prostu udowodnić.
y=ax
wybieramy dowolny punkt na prostej P(x
0;y
0)
y
0 = ax
0
korzystamy z definicji tangensa
| | y | | y0 | | ax0 | |
tgα= |
| = |
| = |
| =a |
| | x | | x0 | | x0 | |
y=ax+b
wykres tej funkcji powstaje w wyniku przesunięcia wykresu funkcji y=ax o wektor w=[0,b]
czyli wykres funkcji y=ax+b jest prostą równoległą do prostej będącej wykresem funkcji
y=ax
czyli współczynniki kierunkowe tych prostych są równe
czyli na mocy poprzedniego a=tgα
5 kwi 14:47
biedronka: Oki może być udowodnienie...mój błąd. Dziekuję bardzo
5 kwi 15:07
Basia: W normalnym polskim języku mówimy po prostu udowodnij, że.....
5 kwi 15:34
biedronka: Ok napisałam tak bo babka z maty zadała takie pytanie.
5 kwi 20:46