Wybrać 3 niesąsiadujące książki spośród 9
Elijah: Na półce leży 9 książek. Na ile sposobów można wybrać 3 książki, tak, by żadne 2 z wybranych
nie sąsiadowały ze sobą?
27 lut 17:10
Elijah: Nobody knows how to do it?
27 lut 17:25
Basia:
przez zdarzenie przeciwne A'
wybrać trzy tak aby przynajmniej dwie były sąsiadkami
| | | |
wszystkie możliwości to |Ω|= | |
| | |
wybieram dwie sąsiadki
mam możliwości: {1,2} {2,3}.......{8,9} czyli 8
trzecią dowolnie spośród 7
|A'| = 8*7
|A| = |Ω| − |A'|
27 lut 17:34
Elijah: Dzięki za propozycje, niestety wynik nie zgadza się z klucz odpowiedzi. Wg klucza powinno wyjść
35, a nie 28, jak na Twoim przykładzie.
27 lut 18:38
Basia:
rzeczywiście tam jeszcze trzeba odjąć 7
|A'| = 8*7 − 7 = 7*7 = 49
bo są podwójnie liczone sąsiadujące trójki
z pary {1,2} mamy trójkę {1,2,3}
z pary {2,3} mamy trójki {1,2,3} {2,3,4}
z pary {3,4} mamy trójkę {2,3,4} {3, 4,5}
itd.
czyli każda została przedtem policzona dwa razy
27 lut 18:46
Elijah: OK, już wszystko się zgadza, wielkie dzięki za pomoc.
27 lut 18:49