Dany jest okrąg
Mati: Dany jest okrąg O: x2+y2−8x−2y+1=0 i prosta m: 2x − y + 2=0. Znajdź równanie okregu O',
stycznego do prostej m i przechodzącego przez środek okręgu O, jeśli wiadomo, że środek okręgu
O' leży na prostej o równaniu x−y=0 .
Z góry dziękuje za pomoc.
27 lut 16:57
Mati: pomocy
27 lut 18:22
Beti: najpierw analizujemy dany okrąg O: wyznaczamy jego środek, czyli powiedzmy pkt S=(a,b)
27 lut 18:32
ejendi:
trochę na skróty
m: jest styczna do O; pkt.A(0.4,2.8)
czyli O' jest w tym pkt. styczny do O i m
liczę ale jakoweś "gupoty" wychodzą, może już ktoś rozwiązał?
gdzieś robię bład
27 lut 18:53
Beti: a gdzie w zad. przeczytałeś, że m jest styczna do O? Ona jest styczna do O'
27 lut 19:13
ejendi:
wiem, wiem to był bład, jakoś wrednie się liczy bo są ułamki
wyszło, że ⊥ do m przez Oo(4,1) jest y=−1/2x+3
przecięcie jej z m to A(2/3,2 1/3)
teraz odległość A Oo i |A Oo| to 2r
wsp. środka z Oo(4,1) i A(2/3,2 1/3)
27 lut 19:45
Beti: ale mi żadne ułamki nie wyszły

za to równ. okręgu wyszło takie: (x−3)
2+(y−3)
2=5
27 lut 19:51
Mati: odpowiedz powinna byc: O': (x−3)2+(y−3)2=5
27 lut 19:54
Beti:
27 lut 20:04
Mati: ale dalej nie wiem skąd to wyszlo
27 lut 20:10
Beti: mogę Cię naprowadzać, ale liczyć musisz sam.
27 lut 20:13
Mati: wiec proszę o jakąś podpowiedz, bo wcześniejsza nic mi nie dała
27 lut 20:14
Beti: wyznacz współrz. środka okręgu O
27 lut 20:22
Mati: O(4,1)
27 lut 20:24
Beti: OK S=(4,1)
teraz dalej: Srodek okręgu O' leży na prostej y=x, czyli jak ogólnie można zapisać współrzędne
środka S'?
27 lut 20:29
Mati: S' (x,x)
27 lut 20:37
Beti: czyli S' = (a,a) → skoro wsp. spełniają warunek y=x, to obie wsp. są sobie równe
Dalej: środek okręgu O' leży na prostej i okrąg ten przechodzi przez Srodek okr. O, czyli pkt
S=(4,1).
Zatem |SS'| = r'
Ale też okrąg O' jest styczny do prostej m, więc d(S',m)=r'
Wyznacz |SS'| oraz d(S',m) i przyrównaj je do siebie − dostaniesz równanie kwadratowe, z
którego wychodzi a=3.
27 lut 20:41
Beti: zamień x na a, żebyś widział, że liczysz współrzędne Srodka okręgu
27 lut 20:42
Mati: dobrze. zaraz spróbuje
bardzo dziękuje
27 lut 20:44
Mati: wyszlo.
jeszcze raz bardzo dziekuje
27 lut 21:01
Beti: na zdrowie
27 lut 21:08
ejendi:

wracam do sprawy, poprzednio się zapętliłem, może to się spodoba?
l:y=x
m:y=2x+2
A(4,1) środek okręgu
B(1,4) symetria wzgledem y=x
BS ⊥ do m: przez B czyli
y=2x+2 ⊥ do y=−1/2x+b
przez B y−4=−1/2(x−1); y=−1/2x+4 1/2
przecięcie z l: y=x
−1/2x+4 1/2=x
3/2x= 4 1/2
x=3 i y=3 ⇒S(3,3)
BS=(1−3,4−3)=(−2,1)
r=|BS|=
√4+1=
√5
równanie okręgu
(x−3)
2+(y−3)
2=5
29 lut 10:45