Wykres funkcji kwadratowej f przesunięto o wektor w i otrzymano wykres funkcji g
Filip: Wykres funkcji kwadratowej f przesunięto o wektor w i otrzymano wykres funkcji g. Napisz
wzór funkcji g, gdy:
a) f(x)=−x2 i w =[0,−3]
b) f(x)=3x2 i w =[0,2]
c) f(x)=14x2 i w =[0,4]
d) f(x)=−2(x+2)2 i w=[0,−3]
Rozwiąże ktoś?
5 kwi 11:55
Basia: Jeżeli wykres funkcji y=f(x) przesuwamy o wektor w=[p;q] otrzymujemy wykres funkcji
y = g(x) = f(x−p)+q
(a)
p=0, q=−3
g(x) = f(x−0)+(−3) = f(x)−3 = −x2−3
Pozostałe przykłady analogicznie
5 kwi 14:38