awdawdawd
maver: rozwiąż równanie
logx − log0,1(x+3)=1
prosze o pelne rowziazanie rownania, poniewiaz nie mam pojecia jak to zrobic
27 lut 16:45
27 lut 16:46
krystek: | x | |
| =0,1 zał x>0 i x+3>0 |
| x+3 | |
27 lut 16:47
maver: a mógblys zrobic to zmieniajac podstawę logarytmu − tak to chyba byla robione na lekcji
27 lut 16:52
JAK: Oj przepraszam ! nie widziałam podstawy.
27 lut 16:54
JAK: | log(x+3) | |
| tak rozpisujesz |
| log0,1 | |
27 lut 16:56
JAK: i teraz log0,1=−1 Dasz rade teraz!
27 lut 16:56
maver: nadal mi nie wychodzi
27 lut 17:02
krystek : | | log(x+3) | |
logx− |
| =log10 i liczenie zapisz sprawdze |
| | log0,1 | |
27 lut 17:03
pigor: ... z def. logarytmu (x>0 i x+3 >0) ⇔
x>0 , a wtedy
| | log(x+3) | |
logx−log0,1(x+3)=1 ⇔ logx=log10 + |
| ⇔ |
| | log10−1 | |
| | log(x+3) | | 10 | |
logx=log10 + |
| ⇔ logx=log10−log(x+3) ⇔ logx=log |
| ⇔ |
| | −1 | | x+3 | |
| | 10 | |
x= |
| ⇔ x(x+3)=2*5 ⇔ x(x+3)=2(2+3) i x>0 ⇔ x=2 . .. |
| | x+3 | |
27 lut 17:06
krystek : Pigor nie zmuszasz zainteresowanych do wysiłku!
27 lut 17:08
pigor: ... właśnie , że zmuszam , bo moje rozwiązania są dla myślących inaczej i nie takie banalne
jak ... twoje

dlatego mogą więcej nauczyć tych którzy chcą niż twoje itp. niezbyt celne
wskazówki . ...:(
27 lut 17:33
krystek : Przepraszam .
27 lut 17:36
pigor: ależ nie musisz mnie przepraszać , ja nie chciałem komentować twoich wskazówek ;
pozdrawiam i ...

tez przepraszam
27 lut 17:48