...
Juśka: .Wspolczynniki a,b,c rownania ax2+ bx +c =0 tworza ciag arytmetyczny ktorego suma wynosi
24.Jedno z rozwiazan rownania jest rowne −3 znajdz drugie
27 lut 16:38
Basia:
b = a+r
c = a+2r
a+b+c = 24
a+a+r+a+2r = 24
3a+3r = 24 /:3
a+r = 8
a(−3)2 + b*(−3) + c = 0
9a − 3b + c = 0
9a − 3(a+r) + a+2r = 0
9a − 3a − 3r +a + 2r = 0
7a − r = 0
o równanie
rozwiąż układ niebieskich równań
potem wylicz b i c
wstaw do równania współczynniki i rozwiąż to równanie
27 lut 16:55
Juśka: Dzięki
27 lut 17:11