zadanie
Anna: Dwaj chłopcy Jasiek i Stasiek mieszkają na wsi a ucza się w technikum rolniczym odległym
od ich wsi o 6km. Pewnego dnia autobus, którym dojezdżali do szkoły popsuł się, więc
chłopcy postanowili dojść do szkoły pieszo. Stasiek pierwszą połowę drogi przeszedł z
prędkością 4km/h, a drugą z prędkością 2km/h. Jasiek postąpił inaczej: w pierwszej
połowie czasu, w którym przebył drogę ze wsi do szkoły, szedł z prędkością 4km/h, w
drugiej zaś połowie z prędkością 2km/h. Który z nich przyszedł do szkoły wcześniej i o
ile minut?
5 kwi 11:41
tim: Stasiek:
3km − 4km/h t = 45 minut
3km − 2km/h t = 90 minut
tcałkowity = 2h 15minut
Jasiek:
4km/h = x / t
2km/h = 6−x / t
Wychodzi t = 1h
Więc przez 1 godzinę szedł 4km/h, przez 2 godzinę 2km/h.
tcałkowity = 2h
5 kwi 12:10
Anna: dzieki
5 kwi 13:38