Kinusssia: mam takie zad wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że
jest on kątem ostrym takim że sinα=1/4. do tego zad jest wiele przykladow ale jezeli
ktos mi wytlumaczy jak zrobic ten jeden to dalej sobie poradze
7 maj 19:32
Jakub: Liczysz cos ze wzoru
sin2α + cos2α=1
(1/4)2 + cos2α = 1
cos2α = 1-1/16
cos2α = 15/16
cosα = √15/4
Jak masz sin i cos to możesz policzyć tg i ctg ze wzorów
tgα = sinα/cosα
ctgα = cosα/sinα
7 maj 19:40
Kinusssia: ok dzięki wielkie już wszystko kapuje
7 maj 19:49