styczne do okręgu przechdzące przez punkt p
wojtasss: wyznacz równanie stycznych do okręgu (x−3)2 + y2 = 9 przechodzących przez punkt p (1, −2)
27 lut 16:14
wojtasss: podciagam
27 lut 16:22
krystek: Układ równań okrąg z prostą i Δ=0
27 lut 16:24
krystek: Jeden ze sposobów
27 lut 16:25
wojtasss: mógłbym prosić obliczenia ?
27 lut 16:25
krystek: Teraz nie zdążę . wieczorem ,a może ktoś pomoże
y+ax+b i P∊do tej prostej
27 lut 16:27
wojtasss: podciagam
27 lut 18:36
wojtasss: podciagam
27 lut 20:15
wojtasss: podciagam
27 lut 21:49
Aga1: Równanie prostej o współczynniku kierunkowym a przechodzącej przez punkt P(1,−2)ma postać
y=a(x−1)−2
y=ax−a−2
ax−y−a−2=0
Odległość środka okręgu S(3,0) od tej prostej jest równa promieniowi r=3
I2a−2I=I3aI
2a−2=3a lub 2a−2=−3a
a=.. lub a=...
27 lut 22:03