ciagi geometryczne
gelicita: Podany ciąg jest ciągiem geometrycznym . Sprawdź, czy wyrazem tego ciągu jest liczba b
| | 2 | | 64 | |
6,4,2 |
| ,...... b= |
| |
| | 3 | | 81 | |
I podstawiam do wzoru ogolnego ale niestety nie wychodzi mi ... moze kttos pomoc ?
27 lut 16:09
gelicita: ...
27 lut 16:51
Basia:
napisz teraz wzór ogólny tego ciągu an = ....
a potem sprawdź czy równanie an = b ma rozwiązanie w liczbach naturalnych
27 lut 16:58
gelicita: ale własnie ciagle myle sie gdzies w obliczeniach bo wychadza mi jakies dziwne ułamki.. a w
odpowiedziach mam ze b jest wyrazem ciagu.. chodzi mi o to zeby ktos rozpisal obliczanie tego
27 lut 17:00
Basia:
napisz swoje, sprawdzę
27 lut 17:09
krystek : | | 2 | | 64 | |
6*( |
| )n−1= |
| i teraz przekształcaj |
| | 3 | | 81 | |
27 lut 17:15
gelicita: ale skad Ci sie wzieło to 64/81. moim problemem jest chyba to ze nie wiem co zrobic z potega
n−1 ?
27 lut 17:18
krystek : an=a1*qn−1
27 lut 17:22
krystek : Rozpisać xn−1=xn*x−1
27 lut 17:23
27 lut 17:28
gelicita: | | 128 | | 2 | |
wyszło mi cos takiego : |
| = |
| n i co dalej ? |
| | 1458 | | 3 | |
27 lut 17:32
krystek :
27 lut 17:33
krystek : 64=26
81*9=36
27 lut 17:35
gelicita: czyli nie musze podstawiac tego do wzoru ? bo juz sie kompletnie pogubiłem..
27 lut 17:37
27 lut 17:42
gelicita: zrozumiałem

bardzo dziekuje za poswiecenie mi czasu
27 lut 17:55