Przesunięcie wykresu funkcji y=ax2 o wektor [p,q] Pomoże ktoś?
Filip: Wykres funkcji kwadratowej określonej wzorem y=−0,25x2 przesunięto równolegle do osi
x, otrzymując parabolę o wierzchołku W, takim że W=(p,0). Podaj wzór funkcji, ktorej
wykresem jest otrzymana parabola oraz napisz równanie jej osi symetri gdy:
a) p=−2
b) p=12
c) p=−4
d) p=5
Rozwiąże ktoś?
5 kwi 11:37
benia: Funkcję y=ax2 przesuwamy o wektor [p,q] otrzymując funkcję y=a(x−p)2+q. Wierzchołek
nowej paraboli ma współrzędne W=(p,q).Jej oś symetrii ma równanie x=p.
Skoro nasza parabola ma wierzchołek W=(p,0), to wektor przesunięcia ma współrzędne [p,0],
a nowa funkcja ma wzór y=−0,25(x−p)2+0, czyli y=−0,25(x−p)2.
Podstawiając za p kolejne wartości otrzymujemy w poszczególnych podpunktach:
a) p=−2 ⇒ y=−0,25(x+2)2. Oś symetrii: x=−2
b) p=12 ⇒ y=−0,25(x−12)2. Oś symetrii: x=12
c) p=−4 ⇒ y=−0,25(x+4)2. Oś symetrii: x=−4
d) p=5 ⇒ y=−0,25(x−5)2. Oś symetrii: x=5
5 kwi 12:48
Filip: Dziękuję !
5 kwi 12:54