funkcja wymierna
julka: Podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f(x) = (1/x−5) + 3
chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył jak określa się zbiór wartości bo to z tym mam najwięsze
trudności.
27 lut 15:39
Aga1: A to proste, jeśli funkcję masz zapisaną w postaci kanonicznej.
D=R−{p}
ZW=R−{q}
Jeśli a>0 to funkcja jest malejąca w każdym z przedziałów (−
∞, p), (p,
∞)
U Ciebie p=5, q=3
27 lut 15:44
julka: rzeczywiście, jak mi to tak wyraźnie rozpisałaś to to jest banalne, dzięki
27 lut 15:47