algebra
emka: Prosta i płaszczyzna R3
Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu zadania..
Oblicz odległość punktu A(9,1,2) od prostej
x = 2 − t
l: y = 3 + 2t
z = 1 + t
27 lut 15:16
AS:
Dane: Punkt A(9,1,2) , prosta: {x = 2 − t , y = 3 + 2t , z = 1 + t , t ∊ R)
Plan postępowania
1. Napisać równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez A
2. Określić punkt przecięcia prostych
3. Obliczyć odległość
4. Napisać odpowiedź
Równanie szukanej prostej p
| x − 9 | | y − 1 | | z − 2 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
Z warunku prostopadłości: (a*a1 + b*b1 + c*c1 = 0) mamy
−1*a + 2*b + 1*c = 0 [1]
Przyjmuję a = 1 , b = 2 (dowolnie) i wyliczam c z [1]
−1*1 + 2*2 +c = 0 => c = −3
Równanie prostej p
| x − 9 | | y − 1 | | z − 2 | |
| = |
| = |
| = t1 |
| 1 | | 2 | | −3 | |
lub w postaci parametrycznej
x = 9 + t1 , y = 1 + 2*t1 , z = 2 − 3*t1
Porównuję współrzędne (x,y) z obu równań
9 + t1 = 2 − t
1 + 2*t1 = 3 + 2*t
Rozwiązaniem tego układu jest t = −4 , t1 = −3
Szukany punkt przecięcia prostych
x = 9 + t1 = 9 − 3 = 6
y = 1 + 2*t1 = 1 + 2*(−3) = −5
z = 2 − 3*t1 = 2 − 3*(−3) = 11
Ao = (6,−5,11)
Wystarczy teraz znaleźć odległość dwóch punktów AAo
27 lut 16:14
emka: proszę o pomoc...
27 lut 16:16
emka: dzięki!
27 lut 16:16
Aga1: Prostą można zapisać tak
u
→=[−1,2,1] B∊prostej B(2,3,1)
Długość wektora u=
√(−1)2+22+12=
√6
AB
→=[2−9,3−1,1−2]=[−7,2,−1]
liczymy
W pionowych kreskach Ii j kI
I−7 2 −1I
I−1 2 1I
Jest to zdaje się iloczyn wektorowy.( nie pamiętam na 100%jak się oblicza, jak sobie przypomnę
to zadanie dokończę)
Oblicza się długość otrzymanego wektora i dzieli przez długość wektora u.
Dobrze byłoby jak ktoś by sprawdził , bo nie jestem w tym temacie biegła.
27 lut 16:24