równanie trygonometryczne z parametrem
nie umiem: Potrzebuję pomocy, gdyby ktoś mógłby mi napisać krok po kroku co muszę tu zrobić, byłoby
super, bo nie mam na to pomysłu:
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie
Ma rozwiązanie należące do przedziału (0; pi/3)
Proszę o pomoc!
27 lut 15:07
Tragos: cos(0) = 1
| m2 − 4m − 4 | | 1 | |
| ∊ ( |
| , 1) |
| m2 + 1 | | 2 | |
27 lut 15:11
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
1) zauważasz, że x= 0 => cos x = 1 oraz x = π/3 => cos x = |
| |
| | 2 | |
2) a więc masz do rozwiązania podwójną nierówność
3) zapisujesz:
4) jesteś spostrzegawczy/−a i widzisz, że m
2+1>0 dla każdego 'm', więc możesz mnożyć przez
(m
2+1)
5) otrzymujesz:
| m2+1 | |
| < m2−4m−4 ⋀ m2−4m−4 < m2+1 |
| 2 | |
6) ROZWIĄZUJESZ TE NIERÓWNOŚCI
27 lut 15:12
nie umiem: Dziękuje bardzo! A nierówności w punkcie 5) łączę znakiem 'i', tak?
27 lut 15:17
nie umiem: 'i' matematycznym w sensie
27 lut 15:17