Równanie okręgu
dancio: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu
współrzędnych, jeśli:
A(2, −1)
cały czas wychodzi mi delta ujemna, wiem jak rozwiązać dla A (2,1) ale tu nie wiem
27 lut 14:40
dancio: pomocy
27 lut 14:52
Aga1: Napisz jak rozwiązujesz dla A(2,1)
27 lut 14:54
dancio: (2−r)2 + (1−r)2 = r2
r2 − 6r + 5 = 0
delta=16
r1=1
r2=5
27 lut 14:56
Aga1:
27 lut 14:58
dancio: to wiem, będą 2 rozwiązania
ale trzeba to wyliczyć nie z rysunku
27 lut 15:00
Aga1: A taka jest odp.?
27 lut 15:07
dancio: odpowiedzi nie znam bo na teście to miałem ale z tego co tu widać to nie ma 2 okręgu
mój błąd nie narysowałem tego
to może przynajmniej wiesz jak wyliczyć to dla jednego okręgu?
27 lut 15:08
dancio: nie no da się 2 okręgi bo jak dla 2,1 da się to i tu wyjdą 2 okręgi przez punkt 2, −1
27 lut 15:12
Mila: Środek okręgu stycznego do ramion kąta leży na dwusiecznej kąta. Wykorzystaj.
27 lut 15:15
Aga1:
27 lut 15:31
Mila: Algebraicznie,
Dwusieczna
y=−x
s(a, −a) współrzędne środka okręgu.
(x−a)2 +(x+a)2 =a2
Podstaw wsp punktu A i oblicz.
27 lut 15:42