skróć ułamki funkcji wymiernej
Licealistka: skróć ułamki
27 lut 14:37
Tragos: x3 + x2 − 4x − 4 = 0 x2(x + 1) − 4(x + 1) = (x2 − 4)(x + 1) = (x−2)(x+2)(x+1)
w funkcji z mianownika policz Δ i x1, x2
27 lut 14:40
krystek: | x2(x+1)−4(x+1) | | (x2−4)(x+1) | |
| = |
| =... |
| rozłóz na czynniki | | (x−x1)(x−x2) | |
27 lut 14:43
Licealistka: Tylko własnie jak rozłożyć mianownik...? Tu tkwi problem...
27 lut 15:13
Tragos: taka już ta matematyka, mając zaległości z poprzedniego materiału ciężko zrobić coś nowego

x
2 + 3x + 2
można grupowaniem (jak wielomiany)
x
2 + x + 2x + 2 = x(x + 1) + 2(x+1) = (x + 2)(x+1)
lub jak zwykle w funkcji kwadratowej
Δ = b
2 − 4ac = 3
2 − 4*1*2* =1
√Δ = 1
x
2 + 3x + 2 = (x+2)(x+1)
27 lut 15:15