Proszę pomóżcie mam te zadania na zaliczenie i nie potrafię sobie poradzić
1) Ze zbioru wybieramy kolejno trzy
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
Ile możemy w ten sposób otrzymać różnych trzycyfrowych liczb ?
2) Na przystanku do autobusu wsiada grupa pasażerów składająca się z sześciu kobiet i czterech
mężczyzn .
Ile istnieje możliwości sposobów wejścia pasażerów do autobusu, jeżeli pierwsze wsiadają
kobiety, wszyscy wsiadają tylko tylnim wejściem i wsiadanie odbywa się pojedynczo ?
3) Rzucamy dwa razy sześcienną kostką a w przypadku gdy otrzymamy dwa razy ten sam wynik
rzucamy po raz trzeci. Oblicz zbiór zadań i podaj ich liczbę .
4) Na meczu koszykówki mężczyźni stanowią 20 % kibiców , a 70 % panów pomalowało twarze w barwy
swojej drużyny, Aż 80 % kobiet które przyszły na mecz umalowało się.
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany kibic zachował własną twarz ( niepomalowaną ).
5) Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających . Wyciągamy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo że oba losy są wygrywające ?
Jakie jest prawdopodobieństwo że co najmiej jeden los jest wygrywający ?











Ja nawet nie wiem jak się za to zabrać
((((


Będę Ci bardzo wdzięczny
| ||||||||
5)| Ω|= | = 25*49 liczba zdarzeń elementarnych | |||||||
| ||||||||
|A|= | =15*7 | |||||||
| 15*7 | ||
P(A) = | ||
| 25*49 |
| ||||||||
|B'|= | =35*17 | |||||||