matematykaszkolna.pl
zadania maciek : Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach , nic z tego nie rozumie z tego co wiem trzeba chyba tutaj rysować jakieś drzewka Proszę pomóżcie mam te zadania na zaliczenie i nie potrafię sobie poradzićemotka 1) Ze zbioru wybieramy kolejno trzy a) bez zwracania b) ze zwracaniem Ile możemy w ten sposób otrzymać różnych trzycyfrowych liczb ? 2) Na przystanku do autobusu wsiada grupa pasażerów składająca się z sześciu kobiet i czterech mężczyzn . Ile istnieje możliwości sposobów wejścia pasażerów do autobusu, jeżeli pierwsze wsiadają kobiety, wszyscy wsiadają tylko tylnim wejściem i wsiadanie odbywa się pojedynczo ? 3) Rzucamy dwa razy sześcienną kostką a w przypadku gdy otrzymamy dwa razy ten sam wynik rzucamy po raz trzeci. Oblicz zbiór zadań i podaj ich liczbę . 4) Na meczu koszykówki mężczyźni stanowią 20 % kibiców , a 70 % panów pomalowało twarze w barwy swojej drużyny, Aż 80 % kobiet które przyszły na mecz umalowało się. Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany kibic zachował własną twarz ( niepomalowaną ). 5) Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych w tym 15 wygrywających . Wyciągamy dwa losy. Jakie jest prawdopodobieństwo że oba losy są wygrywające ? Jakie jest prawdopodobieństwo że co najmiej jeden los jest wygrywający ?
27 lut 14:37
maciek : Pomocy
27 lut 14:49
Mila: Zobacz u Szprot − wczoraj rozwiązane.
27 lut 14:58
maciek : Tam znalazłem tylko jedno zadanie podobne do tego mojegoemotka Ja nawet nie wiem jak się za to zabrać emotka((((
27 lut 15:34
Mila: O które zadania chodzi?
27 lut 15:44
maciek : Praktycznie o wszystkie nie mam pojęcia jak to zrobićemotka
27 lut 15:48
maciek : Mila: pomożesz Będę Ci bardzo wdzięczny
27 lut 15:49
Mila: 4) K − wybrano kobietę M − wybrano mężczyznę KN− niepomalowana kobieta MN −niepomalowany mężczyzna P(N) = P(K) * P(KN)+P(M)*P(MN)=0,8*0,2+0,2*0,3
27 lut 15:53
Mila: Spróbuj coś zrobić, teraz więcej nie mogę, dopiero po 20.
27 lut 15:55
maciek : dobra będę próbował ale prawdę mówiąc wątpię że coś mi się uda zrobić
27 lut 15:59
Mila:

nawias
50
nawias
nawias
2
nawias

5)| Ω|=
= 25*49 liczba zdarzeń elementarnych

A− wybrano 2 losy wygrywające

nawias
15
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
=15*7

15*7 
P(A) =

25*49  
Mam nadzieję, że znasz kombinacje, jeśli nie to 20 podam inny sposób. B − co najmniej 1 los wygrywający B' − żaden nie jest wygrywający

nawias
35
nawias
nawias
2
nawias

|B'|=
=35*17

dalej policz sam
27 lut 16:02
Mila: 1) a) bez zwracania. {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} − zbiór cyfr A − wylosowano kolejno trzy cyfry i utworzono liczbę trzycyfrowa −(s,d,j) cyfrę setek mozna wybrać na 9 sposobów ( nie można 0) cyfrę dziesiątek mozna wybrać na 9 sposobów ( można 0) cyfrę jedności mozna wybrać na 8 sposobów |A|=9*9*8 b) ze zwracaniem |B|=9*10*10
27 lut 16:14
Mila: Zadanie 2) 6!*4!=
27 lut 20:51