zadanie ze zliczeń
margolcia: mam 2 zad ze zliczeń z mat dyskretnej, ale nie jestem pewna wyniku, czy ktos zna poprawne
rozwiązanie? byłabym wdzięczna. rozw częściowe są w książce ross,wright 'matematyka
dyskretna'
1.Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać podzbiór złożony z 5 kart tak, aby wśród
wybranych były dokładnie 2 pary, ale nie było ani trójki ani czwórki?
2.Ile jest słow 10−literowych nad alfabetem a...z (26 liter), w których litera a występuje
dokładnie 3 razy?
27 lut 14:11
Aga1: Podaj rozwiązanie , to Ci sprawdzę.
27 lut 14:15
margolcia: 1. dla pary w wikipedii jest wzór (13 nad 1)x(4 nad 2)x(12 nad 3)x(4 nad 1)3 ,ale co oznacza
warunek ze nie ma być wśród wybranych trójki ani czwórki? jak to zapisać?
27 lut 14:22
margolcia: 2. liczba słów w ∑10 o długości 10 złożonych z 3 liter a, reszta po jednej literze wynosi
10!/3! .ale jak uwzględnić fakt ze zbiór 10 liter jest wybrany z 26 liter? (26 nad 10) ?
czyli ostatecznym wynikiem byłoby (26 nad 10)x 10!/3! nie jestem pewna
27 lut 14:27
margolcia: do zad 1 poprawka do sugerowanego rozw: chodzi oczywiście o 2 pary, tzn:
(13 nad 2)x(4 nad 2)2x(11 nad 1)(4 nad 1)
27 lut 14:34
Aga1: W karty nie gram, ale wydaje mi się, że ma być dokładnie dwie pary, tzn. np. 2asy i 2 króle
itd,
Nie wydaje mi się aby to rozwiązanie było poprawne, bo suma liczb na dole powinna być równa 5.
27 lut 14:38
Aga1: margolcia, napisz, czy to sugerowane rozwiązanie jest z książki, czy Twoje, bo miałam
jakąś koncepcję, ale zwątpiłam, myślałam, że jest wskazówka i końcowa odpowiedź.
27 lut 14:46
dancio: Aga możesz mi pomóc w zadaniu z równaniem okręgu, proszę?
27 lut 14:47
margolcia: dziękuję, może innym razem
27 lut 14:56
Basia:
ad.1
| | | |
pierwsza karta dowolna czyli | |
| | |
| | | |
druga do pary z pierwszą czyli | |
| | |
trzecia dowolna ale odpadają dwie już wybrane i te dwie, które z poprzednio wybranymi dałyby
| | | |
czwarta do pary z trzecią czyli | |
| | |
27 lut 15:07
Basia:
ad.2
ale to przy założeniu, że każda z pozostałych 7 liter jest inna
| | | |
wybieram 7 liter z 25 (bo a odpada) | |
| | |
| | | |
wybieram miejsca na których stawiam literę "a" | |
| | |
pozostałe 7 rozmieszczam na 7 miejscach na 7! sposobów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
gdyby inne litery też mogły się powtarzać byłoby to bardzo skomplikowane zadanie
27 lut 15:12
margolcia: dziękuję, zastanowię się nad tymi odpowiedziami
co do ad1: a co z piątą kartą?
27 lut 15:18
Basia:
| | | |
dowolnie, a możesz wybierać z 52 − 8 = 44 czyli | |
| | |
27 lut 15:21
margolcia: rozwiązanie zad 2 wydaje mi się poprawne, prowadzi ono do mojego 10!/3! pomnożonego
| | | | | |
przez | , a nie przez | . ale Pani współczynnik jest chyba poprawny, bo
|
| | | |
kolega tez coś z tym 25 i 7 kombinował
co do zad 1 to po przeliczeniu Pani rozwiązania wychodzi liczba sposobów bliska liczbie
sposobów wyboru jednej pary, co nie jest wiarygodnym wynikiem, intuicyjnie powinno być ich o
wiele mniej
27 lut 16:10
margolcia: | | | |
przepraszam, w zad 2 | 10!3! , chyba za dużo kofeiny |
| | |
27 lut 16:13
vs: Czesc, jesli tylko komus sie to przyda, to niech nie korzysta z rozwiazania basi dot zad1.
Talia 52 kart sklada się z 13 figur po 4 kolory kazda. W związku z tym, żeby wylosowac pokerowe
dwie pary, należy z 13 figur wybrac dwie i dla każdej wybrac dwa kolory z czterech. Jako, ze
układ ‘dwie pary’ składający się np. z krolów i asów jest taki sam jak układ składający się z
| | | |
asów i królow, toteż można zapisać, że jest to kombinacja o wzorze | . Nastepnie dla |
| | |
| | | |
każdej wylosowanej figury wzor na kombinacje kolorow to | . Ostatnia karta może być |
| | |
dowlona z 44 pozostałych kart (11 figur po 4 kolory kazda).
Rozwiązaniem zadania jest wyliczenie następującego iloczynu:
28 kwi 10:10
vs: Co do zadania 2, to rowniez rozwiazanie Basi nie jest poprawne. Nigdzie nie jest podane w
tresci zadania, ze litery nie moga sie powtarzac. Wedlug mnie powinno sie zrobic jak ponizej:
Musimy wylosowac 7 liter z 25 w alfabecie bez litery a (tj od ‘b’ do ‘z’). Litery mogą się
powtarzac, a ich kolejność ma znaczenie, gdyz slowo ‘od’ jest inne od slowa ‘do’. Dlatego
korzystam ze wzoru na wariancje z powtorzeniami n
k, czyli jest 25
7 mozliwosci ułożenia liter
alfabetu bez litery ‘a’ w 7mio wyrazowym slowie.
Na pozostałych 3ch miejscach należy ułożyć litery ‘a’. Jako, ze kazde ‘a’ jest identyczne i
może stac na jednym z 10 miejsc, wiec stosując wzor na kombinacje bez powtórzeń dostajemy
| | | |
| mozliwości ułożenia litery ‘a’. |
| | |
Rozwiazaniem zadania jest więc wyliczenie następującego iloczynu:
| |
*257=120* 6103515625= 732421875000 |
| |
28 kwi 11:19