oblicz długość przeciwprostokątnej
limes: trójkącie prostokątnym ABC, w którym |< C|=90 stopni i |BC|<|AC|, poprowadzono prostą
przez wierzchołek C trójkąta, która przecina przeciwprostokątną w punkcie D takim że
|AD| : |DB| = 2:1. Oblicz długośc przeciwprostokątnej , jeśli |BC|= √3cm i |<DCB|=30
stopni
5 kwi 10:37
tim: Jaki dizał?
5 kwi 11:15
Mickej: tłumacze
5 kwi 11:27
limes: pola figur
5 kwi 11:29
Mickej: jak poznaczasz sobie kąty to zobaczysz ze kąt ABC ma miare 45 stopni
i skoro chcesz z tych pól figur korzystać to tak robimy układ równań
|CB|=√3
|CB|2+|AC|2=|AB|2
1\2sin90 |CB| |CA|=1\2sin45 |CB| 1\3|AB| rozwiąż tylko
5 kwi 11:40
limes: dzięki
5 kwi 11:46
tim: Jak może mieć miarę 45? Skoro nie jest równoramienny?
5 kwi 12:00
Mickej: jak poznaczysz kąty to tak ci wyjdzie chyba ze jest błąd w tresci ale z tego co jest
napisane tak wynika
5 kwi 13:08
tim: Ale, że tak kąt:
przy wierzchołku C: 90
... B ma 45
... A ma 45
[Mówimy o całych kątach, nie częściach].
Jeżeli tak to |BC| i |AC| są równe, co jest nie poprawne.
5 kwi 13:11
Bogdan: Dzień dobry.
Racja tim.
E − rzut prostopadły punktu D na przyprostokątną BC.
|BC| =
√3
|BD| =
13|BA|
Z podobieństwa trójkątów BED i BCA otrzymujemy:
|ED| =
13|CA|
|BE| =
13√3
|EC| =
√3 −
13√3 =
23√3
| | 13|CA| | |
W trójkącie prostokątnym EDC: |
| = tg30o
|
| | 23√3 | |
|CA| = 2
Mając długości przyprostokątnych: |BC| =
√3 oraz |CA| = 2 z twierdzenia Pitagorasa
można obliczyć długość przeciwprostokątnej AB.
5 kwi 13:11
nick222: E − rzut prostopadły punktu D na przyprostokątną BC ale jaka to wlasność?
11 kwi 13:35
karolina:
25 kwi 12:00