stereometria
qwerty: 1.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 12 cm. Oblicz objętość tego stożka?
2.Objętość kuli jest równa 36π. Ile wynosi powierzchnia tej kuli?
3.Jeżeli stosunek objętości dwóch kul jest równy 1:8 to ile wynosi stosunek pół powierzchni
tych kul?
27 lut 08:55
krystek:

| 4πr3 | |
| =36π wylicz r i policz Pk |
| 3 | |
27 lut 09:24
qwerty: 1.to jakoś rozwiązałem zdaje mi sie że dobrze

H
2+6
2=12
2
H
2=144−36
H
2=108
H=6
√3
V=72
√3π
2.to też jakoś policzyłem ale nie jestem pewien czy dobrze. Wyszło mi R=
3√48π a
P=4
3√48π
3. za 3 nawet nie wiem jak sie mam zabrać jak by ktoś mógł niech rozwiąże 2 i 3
27 lut 18:39