minimum i maksimum funkcji
kasiaaa: f(x,y)=3x2y−6xy+y3
27 lut 08:18
gwiazda: Jeśli ekstrema lokalne to na początku policz pochodne 1 rzędu po x i y i przyrównaj je do 0.
27 lut 08:50
Aga1: fx'(x,y)=6xy−6y
fy'(x,y)=3x2−6x+3y2
Przyrównaj pochodne do 0.
6y(x−1)=0 3(x2−2x+y2)=0
y=0 x−1=9
x2−2x+y2=0 x2−2x+y2=0
x=0 i y=0
x=1, y=1
x=2, y=0 x=1, y=−1.
Oblicz drugie pochodne cząstkowe i wyróżnik.
27 lut 09:50
Aga1: Punkty (0,0), (2,0), (1,1) i (1,−1)są punktami, w których mogą wystąpić ekstrema lokalne
f"xxf(x,y)=6y
f"xy(x,y)=6(x−1)
f"yy(x,y)=6y
Wyróżnik
D(x,y)=f"xy[(x,y)]2−f"xx(x,y)*f"yy(x,y)=36[(x−1)2−y2]
W punkcie (0,0) D(0,0)>0 z tego wynika, że funkcja nie posiada ekstremum lokalnego
w (2,0) D(2,0)=36>0
funkcja też nie ma ekstremum.
W punkcie (1,1) D(1,1)=−36<0 funkcja posiada ekstremum lokalne.f"xx(1,1)=6>0 i jest to
minimum lokalne.
fmin=f(1,1)=3−6+1=−2
W punkcie (1,−1)
D(1,−1)=−36<0
jest ekstremum
f"xx(1,−1)−6<0 i jest to maksimum lokalne i wynosi fmax=f(1.−1)=−3+6−1=2.
koniec.
27 lut 12:24
kasiaaa: Dzięki Aga
27 lut 12:29