ekstrema + monotonicznosc x*(e^(-x))
k: czesc, mam pytanie o ekstrema i monotonicznosc funckji x*e(−x)
pochodna to −(x−1)e−x
dziedzina to liczby rzeczywiste wiec zawsze e−x bedzie dodatnie
sprawdzam miejsca zerowe −(x−1) po wymnozeniu −x+1
miejsce zerowe w dla x = 1
i przechodzi funkcja z plusow na minusy.
czyli mamy maksimum w punkcie 1 i funkcja jest malejaca ?
27 lut 00:54
Tragos: f(x) = xe−x
f'(x) = e−x − xe−x = e−x(1 − x) = −(x − 1)e−x
−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) = 0
−(x − 1)e−x = 0
−(x−1) = 0
x − 1 = 0
x = 1
−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) > 0
−(x − 1)e−x > 0
−(x−1) > 0
x − 1 < 0
x < 1
funkcja jest malejąca w przedziale (−∞, 1)
−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) < 0
x > 1
funkcja jest rosnąca w przedziale (1, ∞)
−−−−−−−−−−−−−−−
w x = 1 znak pochodnej zmienia się z plusa na minusa, więc tutaj będzie maksimum lokalne
27 lut 01:00
k: dzieki
27 lut 01:02