Dobre rozwiązania?
;p: Zadanie 1:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
a)A=(8,3) B=(0,4)
b)A=(5,−2) B=(5,3)
c)A=(2,−3) B=(5,−3)
Rozwiązania:
a)A=(8,3) B=(0,4)
y=ax + b
3=8a+b
4=b
3=8a + 4
−8a=4−3
−8a=1 / : (−8)
a= −1/8
b = 4
y= −1/8 + 4
b)A=(5,−2) B=(5,3)
y=ax+b
−2 = 5a+b / *(−1)
3=5a + b
2= −5a – b
3= 5a + b
5=0
równanie sprzeczne, brak prostej
c)A=(2,−3) B=(5,−3)
y= ax+b
−3 = 2a + b / *(−1)
−3 = 5a + b
3= −2a – b
−3= 5a + b
3a=0 / :3
a=0
−3=2+b
−3+2=b
b=−1
a=0
y= x−1
26 lut 22:47
Tragos:
b) równanie prostej tutaj x = 5
c) y = −3
26 lut 22:53
Eta:
W b i c tak:
b) jeżeli xA= xB to prosta AB: x= xA czyli AB: x=5
c) jeżeli yA= yB to prosta AB : y= yA czyli AB: y= −3
26 lut 22:53
Eta:
26 lut 22:58
;p: Już rozumiem dzięki za pomoc

!
26 lut 23:07
Eta:
Zawsze najpierw sprawdź czy xA= xB lub yA= yB
26 lut 23:08
;p: Przy okazji chciałbym żebyście sprawdzili inne zadanie:
Zadanie 2:
Znajdź współczynniki kierunkowe prostych:
a) −3x + y – 2 = 0
b )x + 3y − 1 = 0
c) −4x + 3y + 5 = 0
d) 1/2x + 1/5y = 1
Rozwiązania
a) −3x + y – 2 = 0
y= 3x+2
współczynnik kierunkowy = 3
b )x + 3y − 1 = 0
3y= −x+1 / :3
y= −1/3x+1/3
współczynnik kierunkowy = −1/3
c) −4x + 3y + 5 = 0
3y= 4x−5 / :3
y= 4/3x – 5/3
współczynnik kierunkowy = 4/3
d) 1/2x + 1/5y = 1
1/5y= −1/2x+1 / *5
y= −5/2x+5
współczynnik kierunkowy = −5/2
26 lut 23:12
Tragos: jest ok

analizując to, można dojść do takiego wniosku

Ax + By + C = 0
| | −A | |
współczynnik kierunkowy = |
| |
| | B | |
26 lut 23:16
;p: To może jeszcze jedno sprawdzicie? Prosze:
Zadanie 3:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej l, przechodzącej przez punkt P, jeśli
a)l: 2x – 7y + 4 = 0 P=(−1,−5)
b)l: y = −5x + 2 P=(2,−3)
c)l: y = 1/2x – 2 P=(4,0)
d)l: −2x + 7y + 1 = 0 P=(3,3)
Rozwiązania
a)l: 2x – 7y + 4 = 0 P=(−1,−5)
−7y = −2x−4 / : (−7)
y=2/7x + 4/7
a= 2/7
f(x)=ax+b
f(−1)=2/7*(−1)+b
f(−1)= −2/7+b
−2/7+b= −5
b= −5+2/7
b= −4 i 5/7 (minus cztery i pięć siódmych

)
a=2/7
y=2/7x – 4 i 5/7
b)l: y = −5x + 2 P=(2,−3)
a= −5
f(x)=ax+b
f(2)=−10+b
−10+b= −3
b= −3+10
b=7
a=−5
y= −5x+7
c)l: y = 1/2x – 2 P=(4,0)
a=1/2
f(4)=1/2*4+b
f(4)=2+b
2+b=0
b=−2
a=1/2
y=1/2 – 2
d)l: −2x + 7y + 1 = 0 P=(3,3)
7y=2x−1 / :7
y=2/7x – 1/7
a=2/7
f(3)=2/7*3+b
f(3)=6/7+b
6/7+b = 3
b=3 – 6/7
b=2 i 1/7
a=2/7
y= 2/7x + 2 i 1/7
26 lut 23:20
Eta:
a) można krócej:
prosta k II l ma równanie"
k: 2x−7y+c=0 i P(−1,−5) ⇒ 2*(−1)−7*(−5)+c=0⇒ c= −33
| | 2 | | 5 | |
k: 2x−7y−33=0 ⇒ postać kierunkowa y= |
| x−4 |
| |
| | 7 | | 7 | |
czyli masz ok

( ale ile więcej obliczeń ......ech jak was w tych szkołach uczą

b) ok
d)też ok k: −2x+7y+c=0 P(3,3) ⇒ −6+21+c=0 ⇒c= −15
| | 1 | |
k: −2x+7y−15=0 ⇒ y= U{2{=}{7}x +2 |
| |
| | 7 | |
powodzenia
26 lut 23:45
Eta:
| | 2 | | 1 | |
d) poprawiam ostatni zapis: y= |
| x+2 |
| |
| | 7 | | 7 | |
26 lut 23:46