pomocy
bcq: Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 315, a zbiorem nierówności f(x) >
0 jest przedział (−5,3). Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
Jak to wyznaczyć?
26 lut 22:36
Tragos: a < 0
f(x) = a(x + 5)(x − 3) = a(x
2 − 3x + 5x − 15) = a(x
2 + 2x − 15) = ax
2 + 2ax − 15a
podstaw tutaj i oblicz a
26 lut 22:40
asdf:

q = 3 i cos tam co napisał
y = a(x − p)
2 + q
f(0) = −5
f(0) = 3
26 lut 22:44
asdf: f(−5) = 0
f( −1) = 3 i cos tam
f( 3) = 0
26 lut 22:45
asdf: a....jak chcesz postac ogolna to rozpisz (x − p)2
26 lut 22:46
pigor: ... lub z warunków zadani masz p=
−5+32=−1 , czyli
f(x)=a(x+1)+315 i np. f(3)=0 ⇒ a*4+
165=0 ⇔ 20a=−16 ⇔ a= −
45 ,
zatem
f(x)= 45(x
2+2x+1)+
165 =
45x2+85x+205 . ...
26 lut 22:54