Jeżeli p<0 to wyrażenie |p|+|1-2p| można zapisać w postaci:
Aron: Jeżeli p<0 to wyrażenie |p|+|1−2p| można zapisać w postaci:
a) −3p +1
b) −p +1
c) 3p −1
d) 3p +1
Prosiłbym o obliczenia. Z góry dziękuje
26 lut 22:31
Tragos: a def. wartości bezwzględnej znasz?
26 lut 22:33
Basiek: −p+1−2p=−3p+1
26 lut 22:34
Aron: znam
26 lut 22:35
Tragos: no to ją zastosuj tutaj

dla p < 0, |p| = −p
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p < 0, zatem 1 − 2p > 0
a jeśli 1 − 2p > 0, to |1 − 2p| = 1 −2p
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−p + 1 − 2p = −3p + 1
Odp. A
26 lut 22:36
Aron: dzięki
26 lut 22:45