oblicz prawdopodobieństwo
myszulka: spośród liczb 1,2,3.......60 wybieramy losowo jedną. Wykaż że prawdopodobieństwo wyboru liczby
podzielnej przez 2 lub 3 jest większa od 7/12
7/12− to jest ułamek zwykły
26 lut 22:20
Eta:
|Ω}= 60
w tym zbiorze mamy:
liczb podzielnych przez 2 jest
30 podzielnych przez 3 jest
20
i podzielnych przez 6 jest
10
A −− wybrano liczbę podzielną prze 2 lub 3
|A| = 30+20−10= 40
| | 40 | | 2 | | 8 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| > |
| |
| | 60 | | 3 | | 12 | | 12 | |
26 lut 22:34
myszulka: EXTRA

! DZIĘKI BARDZO
26 lut 22:38
asdf: liczb podzielnych przez 2 = 30 (2,4,6 ...)
liczb podzielnych przez 3 = 20 (3, 6, 9 ...)
czesc wspolna = 10 (6, 12, 18...)
wzor i heja
26 lut 22:39