Trivial:

0 ≤ x ≤ a
Natychmiast przechodzimy na współrzędne eliptyczne.
| | ⎧ | x = arcosφ | |
| Φ: | ⎨ | |
|
| | ⎩ | y = brsinφ | |
JacΦ = abr (chyba)
Nasz punkt przecięcia
P spełnia oba równania na raz, tj.:
x = a
Zatem
Pozostało wyliczyć granice r. Podstawiamy do równania nasze współrzędne.
rsinφ = 1−rcosφ
r(sinφ+cosφ) = 1
| | 1 | | 1 | |
r = |
| = |
| |
| | sinφ+cosφ | | sinφ+cosφ | |
Zatem
Ta całka = ∫
0..π/2dφ∫
0..1/(sinφ+cosφ) √1−r2*abr dr = ... ← prosta całka
marek: w sumie nie wiem czemu ale zapomniałem o przejściu na współrzędne eliptyczne...

Pierwszą całkę łatwo dało się wyliczyć, jednak już tą drugą z arcsin itp ciężko było...