Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.
mandaryn: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3, a krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni tego
ostrosłupa.
26 lut 21:43
marek: oblicz przekątną podstawy i skorzystaj z własności w trójkącie o kątach 30,60 i 90 stopni
wyliczając wysokość ostrosłupa
26 lut 21:46
asdf:

trojkat rownoboczny (prawidlowy)
h podstawy = U{a
√3{2}
h = ....
| | 2 | |
stożek w trojkacie rownobocznym pada na |
| wysokosci podstawy od krawedzi |
| | 3 | |
wyjdzie Tobie wysokosc ostroslupa
Pb = 3 * PΔbocznego
Pc = Pp + Pb
26 lut 21:51
mandaryn: a moglbys rozwiazac to krok po kroku dokladnie, bo jakos wszystko kminie, ale ostroslupow i
padania wysokosci na podstawe calkowicie na rozumiem
26 lut 22:04
asdf:

S = padanie stożka na podstawe pod kątem prostym
| | 2 | |
zielona długość = |
| długości podstawy |
| | 3 | |
| | a√3 | |
w trójkącie równobocznym (prawidłowym) h = |
| |
| | 2 | |
i teraz podloz to do trójkąta z prawej strony i Tobie wyjdzie H (tg60
o)
26 lut 22:17
26 lut 22:23