matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
bcq:
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα=3, oblicz wartość wyrażenia:
8cos α − 7sin α
5cos α + 2sin α
Prosił bym o obliczenia, bo nie wiem co i jak
26 lut 21:31
marek:
tgα=3 czyli: sinα=3cosα
26 lut 21:35
Eta:
Dzieląc licznik i mianownik przez cosα
8−7tgα
teraz podstaw za tgα=3 i masz wynik
5−2tgα
26 lut 21:37
Betkaa:
https://matematykaszkolna.pl/forum/129710.html
26 lut 21:38
Betkaa:
https://matematykaszkolna.pl/forum/129710.html
26 lut 21:38
Mila:
jeśli α jest kątem ostrym, to cosα≠0 dzielę każdy wyraz licznika i mianownika przez cosα.
8cosα
7sinα
−
cosα
cosα
=
5cosα
2sinα
+
cosα
cosα
8−7tgα
=
= postaw za tgα i oblicz
5+2tgα
26 lut 21:44
Eta:
26 lut 21:53