proszę o pomoc w zadaniu
Betkaa: Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
Ciąg geometryczny opisany (an) wzorem an = 3n+2+4 \cdot 3n − 9n+1 \cdot 3−n,
gdzie n \in N+
a) Podaj wyraz ogólny tego ciągu
b) Który wyraz ciągu jest równy 324?
26 lut 21:30
Betkaa: te cdot to jest mnożenie . tu tak dziwnie to wyszło sorki
26 lut 21:35
Betkaa: te cdot to jest mnożenie . tu tak dziwnie to wyszło sorki
26 lut 21:35
Trivial: Tu nie ma LaTeX−a.
26 lut 21:37
Trivial:
an = 3n+2 + 4*3n − 9n+1*3−n
Nie wiem o co chodzi im w podpunkcie a), pewnie o to, aby ten wzór uprościć. Użyj tego, że
9=32, wyłącz 3n przed nawias i zobacz co powychodzi.
b) rozwiąż równanie an (wzór, który wyjdzie w a)) = 324.
26 lut 21:40
Betkaa: a zrobisz mi to?
sorki uzywam to od niedawna .
26 lut 21:40
26 lut 21:46