Robiłem dokładnie tne przykład w szkole przy tablicy, a teraz jak chce potrenowa
Bartes: Robiłem dokładnie tne przykład w szkole przy tablicy, a teraz jak chce potrenować przed
kartkówką to nie mogę z tego nic obliczyć. Pomóżcie

4.32 Rozwiąż równania:
| | x + 2 | | x − 4 | | 9 | |
a) |
| − |
| = |
| |
| | x − 1 | | x + 2 | | 2 | |
26 lut 21:29
Krzysiek: A do czego doszedłeś?
26 lut 21:30
Beti: 1) określ dziedzinę
2) pomnóż równanie przez wspólny mianownik: 2(x−1)(x+2)
26 lut 21:31
Bartes: Doszedłem do tego, że określiłem dziedzinę, przeniosłem wszystko na lewą strone (tak jak pani w
szokle mi tłumaczyła), i zsumowałem mianowniki. Strasznie mnie ta 9 myli ;s
26 lut 21:33
Bartes: Doszedłem do tego, że określiłem dziedzinę, przeniosłem wszystko na lewą strone (tak jak pani w
szokle mi tłumaczyła), i zsumowałem mianowniki. Strasznie mnie ta 9 myli ;s
26 lut 21:33
Bartes: Pomozcie mi :<
26 lut 21:37
Beti: co to znaczy, że zsumowałeś mianowniki
26 lut 21:38
Bartes: Wpisywałem po kolei kazdy mianownik, czyli (x−1) potem dodawałem to czego nie ma czyli (x+2) i
na koncu 2 wyszło (x−1)(x+2)2
26 lut 21:40
Beti: OK, zatem jak teraz będą wyglądały liczniki tych ułamków?
26 lut 21:41
asdf: 2(x − 1)(x + 2) = 2x
2 + 2x − 4
| (x + 2)(2x2 + 2x − 4) − (x − 4)(2x2 + 2x − 4) − 9(2x2 + 2x −4) | |
| = 0 |
| 2x2 + 2x − 4 | |
26 lut 21:42
asdf: tak o?
26 lut 21:42
Beti: 
!
26 lut 21:43
Bartes: | 2(x + 2)(x + 2) − 2(x − 4)(x + 2) − 9(x − 1)(x+2) | |
| |
| 2x + 1 | |
Właśnie znalazłem swoj błąd. w ostatniej fazie przy 9 dopisywałem dwójke, a jej tam nie powinno
być.

Spróbuję rozwiązać ponownie
26 lut 21:44
Bartes: tam w mianowniku zle napisalem, nie zwracajcie uwagi
26 lut 21:45
Beti: | (x+2)2(x+2) | | (x−4)2(x−1) | | 9(x−1)(x+2) | |
| − |
| − |
| = 0
|
| 2(x−1)(x+2) | | 2(x−1)(x+2) | | 2(x−1)(x+2) | |
26 lut 21:46
Bartes: moja pani mnie uczyła, żeby brać to wszystko pod jedną kreskę ułamkową i robić jeden ułamek z
tego
26 lut 21:47
Beti: teraz trzeba powymnażać w licznikach i odjąć je od siebie
26 lut 21:48
Eta:
założenia x≠1 i x≠ −2
| | 9 | |
teraz U{(x+2)(x+2)−(x−1)(x−4)}{(x−1)(x+2){− |
| |
| | 2 | |
| | x2+4x+4 −x2+5x−4 | | 9 | |
|
| = |
| |
| | (x−1)(x+2) | | 4 | |
9(x−1)(x+2)=9x*2
(x−1)(x+2)= 2x dokończ pamiętaj o założeniach
26 lut 21:48
Beti: no to napisz to na jednej kresce ułamkowej
26 lut 21:48
Eta:
poprawiam zapis
| | (x+2)(x+2) −(x−1)(x−4) | | 9 | |
teraz |
| = |
| |
| | (x−1)(x+2) | | 2 | |
26 lut 21:50
Bartes: Eta, dziekuje, ale ja to robie innym sposobem troche. Niechce ich mieszac bo w ogole polegnę.
Moglibyście spojrzeć gdzie mam błąd tutaj:
| 2x2 + 4x + 4x + 8 − 2x2 + 2x + 8x + 8 − 9x2 − 18x + 9x + 18 | |
| = 0 |
| (x − 1)(x + 2)2 | |
26 lut 21:58
Bartes: Przy zsumowaniu licznika powinno mi wyjśc tak, żebym mogł to skrócić przez 9 bodajże bo
pamietam z lekcji
26 lut 22:00
Beti: ósmy wyraz w liczniku: ma być
−8 − reszta ok(chyba

)
26 lut 22:03
Eta:
No i po co te "tasiemce" ? ( łatwiej się pomylić
26 lut 22:06
Bartes: AAAAAAAAAAAA, faktycznie, dziekuje
I przy takim stanie:
| −9x2 + 9x +18 | |
| = 0 |
| (x − 1)(x + 2)2 | |
Moge skrócić przez 9 i obliczam deltę tak?
26 lut 22:06
Bartes: Eta, takich tasiemcow uczy mnie moja pani od matematyki. Byc moze utrudnia mi zycie
26 lut 22:08
Eta:
Echh

no cóż , tylko na maturze czasu mało
26 lut 22:09
Beti: najpierw "pozbądź się" mianownika, a potem − tak jak piszesz
26 lut 22:10
Bartes:
x
1=−1
x
2=2
Dobrze ?
26 lut 22:15
Beti: dobrze
26 lut 22:20
Bartes: Dziękuje <3
26 lut 22:24
Eta:
26 lut 22:24
asdf: jeszcze popatrz na dziedzine
26 lut 22:31
asdf: jak by co
26 lut 22:31
asdf: ale w tym przypadku jest dobrze
26 lut 22:32