Prawdopodobieństwo
Szprot: Zadanie 1.9a
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo
wyrzucenia więcej niż 3 oczek na pierwszej kostce, jeśli wiadomo, że
suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 5.
Zadanie 1.9b
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo
wyrzucenia więcej niż 3 oczek na pierwszej kostce, jeśli wiadomo, że
suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 6.
Zadanie 1.10
53% studiujących w pewnej uczelni to panie. Wiadomo, że 9% pań i 12%
panów nie zaliczyło sesji w tej uczelni. Obliczyć prawdopodobieństwo,
ze losowo wybrany student z tej uczelni nie zaliczył sesji.
Zadanie 1.11
Każda z trzech urn zawiera 6 czerwonych i 4 białe kule. Z pierwszej urny
losowo wybieramy jedn
ą kulę i przekładamy do drugiej urny. Następnie z
drugiej urny losujemy jedną kulę i przekładamy do trzeciej urny.
Obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania z trzeciej urny kuli białej.
(odp. 0). 1.9a
(odp. 0,1). 1.9b
(odp. 0,1041). 1.10
(odp. 0,4). 1.11
Chciało by się komuś rozwalić któreś z zadań tłumacząc co nie co

Kuleję z prawdopodobieństwa
a dużo by mi pomogło na uczelni żebym miał to na jutro rozwiązane. Może i sam bym to rozwiązał
ale kompletnie nie mam czasu gdyż poprawki męczę
26 lut 21:17
Szprot: bump!
26 lut 21:39
Janet:

Zadanie 1.11
Zrobiłam z drzewka,
| | 6 | | 7 | | 4 | | 6 | | 4 | | 5 | | 4 | | 6 | | 5 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| | 10 | | 11 | | 12 | | 10 | | 11 | | 12 | | 10 | | 11 | | 12 | |
| | 4 | | 5 | | 6 | | 528 | | 2 | |
+ |
| * |
| * |
| = |
| = |
| = 0,4 |
| | 10 | | 11 | | 12 | | 1320 | | 5 | |
26 lut 22:15
Janet: oj, na ostatniej gałązce z prawej strony ma być oczywiście "b" a nie "c"..
26 lut 22:15
Mila: 1,9a)
Rzucamy dwiema kostkami
Ω=36
A− na pierwszej kostce wypadło więcej niż 3 oczka
B− suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 5
B={(1,1),(1,2),(1,3) (2,1),(2,2),(3,1)}
|A∩B|=0
26 lut 22:30
Mila: Rzucamy dwiema kostkami
Ω=36 A− na pierwszej kostce wypadło więcej niż 3 oczka
B− suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 6
B={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4) (2,1),(2,2),(2,3)(3,1),(3,2),(4,1)}
|B|=10
A∩B ={(4,1)}
|A∩B|=1
26 lut 22:35
Mila: 1,10
N − nie zaliczona sesja
K− wybrano kobietę
M− wybrano Mężczyznę
P(N)=P(K)*P(N/k)+P(M)*P(N/M)=
P(N)=0,53*0,09+0,47*0,12
26 lut 22:45
Szprot: Dziękuję serdecznie
26 lut 23:54
Mila:
27 lut 11:50
kRIS: Rzucamy dwiema kostkami
Ω=36
A− na pierwszej kostce wypadło więcej niż 3 oczka
B− suma oczek na obu kostkach jest mniejsza od 5
B={(1,1),(1,2),(1,3) (2,1),(2,2),(3,1)}
|A∩B|=0
0
p(A/B)=0/6 = 0
Ktoś może to dokładniej opisać

Czy to jest liczone z prawd. warunkowego? Jeżeli tak to skąd
ta 6 w mianowniku?
17 gru 01:56