znajdz pole prostokata
dominika: znajdz pole prostokata o obwodzie 16 i przekatnej 5√2
26 lut 21:15
kachamacha: 2a+2b=16
a+b=8
a=8−b
√a2+b2=5√2
wstaw pod a i rozwiąż równanie
26 lut 21:18
asdf:

16 = 2a + 2b
8 = a + b
a = 8 − b oraz b = 8 − a
5
√2 =
√a2 + b2
podstaw do wzoru i Ci wyjdzie jaka chcesz liczbe
oblicz, np. b
pozniej podstaw liczbe b do rownania
8 = a +
b
a na koncu pole = a*b
26 lut 21:22
dominika: podstawilam i wyszly mi jakies kosmiczne liczby a ma wyjsc 7
26 lut 21:22
kachamacha: a co wyszło i jak to wyszło? proszę napisz
26 lut 21:22
dominika: | | 8√2−2√10 | |
b= |
| tak mi wyszlo |
| | 2 | |
26 lut 21:26
kachamacha: nie wiem jakie b ma wyjsc ale przecież masz znaleźć pole,wiec wylicz jeszcze a i potem pole
a*b
26 lut 21:27
dominika: probowalam i nic z tego bo mi wychodza pierwiastki
26 lut 21:29
Mila: (8−a)2+a2=(5√2)2
64 −16a+a2+a2=50
2a2−16a+14=0 /:2
a2−8a+7=0
Δ=36
a1=1⋁a2=7 dalej ..........
26 lut 22:12
Eta:
a2+b2=50
a+b=8 /2 ⇒ a2+2ab+b2= 64 ⇒ 50+2ab=64 ⇒ 2ab= 14
to ab=7 P=a*b=7
26 lut 22:15
Eta:
Można też tak:
a+b=8
a2+b2= 50 ⇒ (a+b)2−2ab= 50 ⇒ 64−2ab= 50 ⇒ ab=7
P= 7
26 lut 22:24