Wyznacz zbiór wartości funkcji
asd: Wyznacz zbiór wartości funkcji
| | ctgx+tgx | |
f(x)= |
| −1 |
| | 2(ctgx−tgx | |
dla x należącego od 0 do π/4
26 lut 21:00
Vanilla: ja tez proszę o pomoc z powyższym zadaniem!
26 lut 21:04
asd: Może ktos pomóc ?
27 lut 17:08
krystek : | | 1 | |
rozpisz tgx= |
| lub odwrotnie |
| | ctgx | |
27 lut 17:10
krystek : ?
27 lut 17:21
pigor: ... rozszerz ułamek (wyrażenie wymierne) przez iloczyn sinx*cosx i otrzymasz
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
= |
| −1= |
| −1, a ponieważ |cos2x|≤1 ⇒ . ... |
| | 2(cos2x−sin2x) | | 2cos2x | |
27 lut 17:43
asd: |cos2x|≤1 skąd to wiem i co mi to daje
27 lut 18:52
asd:
27 lut 19:28
asd:
28 lut 18:17
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ cos x to funkcja okresowa i cos x ∊ <−1,1>
28 lut 18:18